Het Uiterlijk

De Ragdoll is een grote, halflangharige kat die niet zoveel vachtonderhoud nodig heeft als de meeste katten met een langere vacht. Rondom de nek is de vacht het langst, zodat er de vorm van een kraag ontstaat. Vanaf de bovenkant van de kop, over de schouderbladen en de rug is de vacht langer. De vacht op de achterpoten bij de broek is halflang tot lang. Aan de onderkant van de voetjes steken pluimpjes tussen hun voetkussentjes uit. Omdat de Otjeondervacht van de Ragdoll niet wollig is, klitten ze nauwelijks. De kittens worden wit geboren en na een paar weken is de kleur die ze gaan krijgen zichtbaar. Echte kenners kunnen met een paar dagen de seal of blauwe kleur al herkennen.Pas rond hun derde levensjaar zijn ze volledig uit gekleurd. Een volwassen poes weegt 3-6 kilo, een kater 5-8 kilo.

De Ragdoll valt net als de Siamees onder de groep pointkatten (colourpoints), dat wil zeggen de points (poten, oren, masker, staart) gekleurd zijn, terwijl de lichaamskleur lichter is. De oogkleur is blauw.

Ragdolls komen in vier patronen voor: bi-color, mitted, colorpoints an tabby's. En er zijn zes verschillende kleuren: seal, blue, chocolate, lilac, red en creme. Ook zijn er de zogenaamde solids, deze katten zijn helemaal egaal van kleur.

Kleuren

De Ragdoll komt in verschillende kleuren voor: seal, blue, chocolate, lilac, red en cream. 

Seal is een donkerbruin tot bijna zwarte kleur.

Blue ziet eruit als grijs.

Chocolate is, zoals de naam al doet vermoeden, een chocolade bruine kleur. Een minder intense kleur dus dan seal.

Lilac is heel licht blue. Deze kleur komt, net als chocolate, weinig voor in Nederland. Er is een fokprogramma opgezet om de kleur van de Chocolate en Lilac te verbeteren. Hiervoor worden Balinezen ingekruisd. Hierdoor komt helaas ook regelmatig het temperamentvolle karakter van de Balinees in de nieuw gefokte Ragdolls naar boven.

Red (ook wel flame genaamd) is een rode kleur. De rode kleur komt in belangrijke mate bij de Pers vandaan en de structuur van de vacht is vaak zachter en sluiker dan die van andere kleuren.

Cream dit is een hele lichte rode/roze kleur. Smokey

Variëteiten

Hoewel men officieel maar drie variëteiten onderscheidt, bestaan er eigenlijk zes variëteiten, te weten: colourpoint, mitted, 'true' bicolour, high mitted, mid high white en high white. Dit rijtje staat in volgorde van de hoeveelheid wit die elke variëteit heeft, de colourpoint is geheel zonder wit, terwijl de high white bijna helemaal wit is. De andere variëteiten zitten hier qua hoeveelheid wit dus tussen in. De 'true' bicolour, high mitted, mid high white en de high mitted worden allemaal onder dezelfde noemer van bicolour geschaard. Op shows en stambomen wordt hier dus geen onderscheid tussen gemaakt. De uiterlijke verschillen kunnen heel subtiel zijn, en niet altijd even goed te zien. Genetisch gezien verschillen de vier bicolour variëteiten wel degelijk van elkaar, en het wit vererfd bij elke variëteit anders. Het is voor een fokker dan ook van belang om te weten of je nu met een 'true' bicolour, high mitted, mid high white of high white Ragdoll te maken hebt, zodat je een zo goed mogelijke combinatie van ouderdieren kunt leggen, die naar verwachting de mooist getekende nakomelingen op kunnen leveren.

Bij alle variëteiten met wit is de symmetrie en verdeling van het wit belangrijk. Hoe mooier getekend, des te beter.

Colourpoint Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam. De points (masker, oren, poten en staart) zijn gekleurd. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan maar niet gewenst. Een Colourpoint Ragdoll mag absoluut geen wit hebben.

Mitted is Engels voor met wanten, dus gehandschoend. Mitted Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met gekleurde points. Ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint omdat ze aan de voorpoten witte handschoentjes en aan de achterpoten witte laarsjes (tot aan de hiel) hebben. De kin en de borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loopt een witte streep; de buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bij de Bicolour Ragdolls is het masker gekleurd, maar bevat een omgekeerde witte 'V'. De staart en oren zijn gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. De rest van het lichaam is net als bij de twee andere variëteiten crèmekleurig. Bij de Bicolour Ragdolls zijn witte vlekken op de rug toegestaan.Diego FuroCats kater

Buiten de prachtige blauwogige pointed Ragdolls in alle kleuren/variëteiten, zijn er ook nog de eveneens prachtige non-pointed ofwel solid & mink Ragdolls. Zij bezitten eveneens het fantastische karakter dat we gewend zijn van de Ragdoll maar de kleur van hun vacht en ogen (groen,oranje goud of odd eyed) zijn anders dan de pointed Ragdolls. De variëteiten 'met wit' zijn gelijk aan mitteds en bicolors van de pointed Ragdolls.

De Tortie Ragdolls. Deze kleur komt vrijwel uitsluitend voor bij poezen en is een combinatie van seal en rood of blue en cream,afhankelijk van de variëteit ook met witte aftekeningen.Dit patroon kan namelijk in combinatie met Lynx voorkomen en dan worden de aanduidingen Tabby en Tortie samengetrokken en heet dan Torbie.

De Tabby of Lynx is het bekende patroon van veel normale huiskatten, de streepjes. Dit patroon kan in combinatie met alle kleuren en aftekeningen voorkomen.

 

© FuroCats.com

Joomla templates by Joomlashine
odorous-labiovelar
odorous-labiovelar
odorous-labiovelar
odorous-labiovelar