Een Ragdoll wordt soms gezien als een ras dat weinig verzorging nodig heeft. Ragdolls hebben natuurlijk net zoveel verzorging nodig als elk andere kat, maar ze hebben als ras geen speciale kenmerken die speciale aandacht nodig hebben.

Hoewel het lijkt dat de lange zijde zachte vacht van een Ragdoll veel werk geeft, is dit eigenlijk erg makkelijk om te onderhouden. In tegenstelling tot Perzische katten, die elke dag een borstelbeurt nodig hebben, heeft de vacht van een Ragdoll geen neiging tot klitten en heeft weinig verzorging nodig. Ragdolls begrijpen dat de mens een drukke agenda heeft, en verzorgen hun vacht daarom ook zelf. Doordat ze geen ondervacht hebben, verharen Ragdolls ook relatief weinig. Het is voldoende om ze een keer per week te borstelen om eventuele losse haren te verwijderen en om haarballen (die zeldzaam zijn) te voorkomen.

Over vaccinaties zijn de meningen onder fokkers nog verdeeld, sommige fokkers zeggen dat de Ragdoll geen inentingen moet krijgen met levende vaccinatiestoffen. Maar in het algemeen is een Ragdoll een gezond ras, en heeft geen speciale aandachtspunten voor wat betreft zijn gezondheid. Een jaarlikse enting is dus voldoende. Sommige lijnen kunnen bepaalde nier of hart problemen met zich meedragen, maar daar is tegenwoordig goed op te testen en dit kan bij meerdere kattenrassen in meer of mindere mate voorkomen. Het is in ieder geval goed om een Ragdoll altijd bij een betrouwbare fokker te kopen die ook bepaalde gezondheidsgaranties kan geven.

Een goede gezondheid begint bij een goede voeding. Er zitten enorme verschillen in de kwaliteit van alle voedingen die te verkrijgen zijn voor katten. Kies in ieder geval niet voor de droge brokjes die in het algemeen bij supermarkten verkrijgbaar zijn. Betere voeding vind je in dierspeciaalzaken of via internet. Wij gebruiken zelf altijd Sanabelle kitten voor de kleintjes en Sanabelle grande en Hair & Skin voor de volwassenen .Ook is goedkoop blikvoer niet aan te raden aangezien Ragdolls gevoelige darmen hebben en dus niet alles verdragen. Geleidelijk overstappen van het ene naar het andere (soort of merk) voer is dan ook erg belangrijk. 

Katten zijn vaak besmet met wormen, ongeacht of het binnen of buitenkatten zijn. Een kat kan ziek worden van een wormbesmetting als deze onbehandeld blijft. Er komen verschillende soorten wormen voor. Bij de meest voorkomende wormsoort (spoelworm) vindt de besmetting plaats via wormeitjes in de ontlasting en deze wordt ook rechtstreeks van moeder op kittens overgedragen. Vrijwel alle kittens worden dan ook via hun moeder besmet met wormen.  Een fokker hoort FuroCat kittensde kittens  volgens een leeftijdsschema (gebruikelijk is met 4, 6, 8 en 10 weken) meerdere malen te ontwormen met een middel dat veilig is voor kittens. Bij hun nieuwe eigenaren moeten de kittens met 16 weken (vier maanden) en 6 maanden nogmaals ontwormd worden, en daarna ieder half jaar opnieuw. Bij de dierenarts zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen verkrijgbaar, van pasta's tot tabletvorm. Sommigen daarvan helpen tegen meerdere parasieten (bijv. ook direct tegen vlooien).Wij gebruiken zelf bij de hele kleintjes Vitaminthe en de oudere kittens en volwassen poezen Panacur.

Door zijn natuurlijke vertrouwen mogen Ragdolls nooit alleen naar buiten. Omdat ze te goed van vertrouwen zijn zullen ze iedereen als een vriend zien. Katten alleen naar buiten laten is op zichzelf al gevaarlijk . Een binnenkat leeft een gezonder leven, en in stedelijke gebieden leeft een binnenkat tien jaar langer dan een kat die buiten komt. Je kat kan onder een auto komen, gebeten worden door een hond, of hij kan gestolen worden. Veel mensen vinden het binnen opsluiten van een kat zielig. Gelukkig kan een Ragdoll zich goed aanpassen aan kleine appartementen en kunnen ook gemakkelijk getraind worden om met een halsband en aangelijnd naar buiten te gaan.

 

 

Joomla templates by Joomlashine
odorous-labiovelar
odorous-labiovelar
odorous-labiovelar
odorous-labiovelar